Kuzey Kıbrıs Mal Alım Süreçleri

Sözleşme Teatisinden Önceki Süre

Kuzey Kıbrıs’ta malı alım süreçleri oldukça karmaşıktır. Bu nedenle yapılması gereken işlemlerin detaylı olarak bilinmesi gerekir. Bu nedenle profesyonel desteğin alınması sürecin sorunsuz tamamlanmasına destek olur. Bizimle iletişime geçerek devir işlemini başlatmak adına talimat vermeniz yeterli olur. Ardından yapacağımız işlemler ise adım adım şu şekildedir:

  • İlk olarak müşteri iletişim formunu doldurmanız ve taşınmaz mal alma izin başvurusu formunu tamamlamanız gerekir. Ayrıca kimlik belgenizin fotokopisini bize teslim etmeniz de önemli adımlardan biridir.
  • Mal alım süreçlerinde çeşitli detayları da bizimle paylaşmanız gerekir. Bunların başında tercih ettiğiniz gayrimenkulün satın alma bedeli gelir. Buna ek olarak ödeme takvimi, satışı yapılacak olan konutun içerisindeki demirbaş gibi detaylar da belirtilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.
  • Tüm detaylı bilgilerin edinilmesinin ardından satış sözleşmesi için taslak hazırlanır ve bu taslağın gözden geçirilmesi, tartışılması gibi süreçler gerçekleştirilir.
  • Satışı yapılacak olan gayrimenkulün tapusu, diğer önemli belgeleri, yerleşim planı ve detaylı özellikleri dahil olmak üzere pek çok evrak incelenir ve varsa satıcının avukatına sorular sorularak yanıtlar elde edilir. Bu süreçte özellikle inşaat izinlerinin alınmış olunduğundan, taşınmaza hangi eklemelerin yapıldığından ve bu eklemeler için gerekli izinlerin alındığından emin olunur.
  • Bu tür gayrimenkullerin alınması sürecinde satıcının mülk sahibi olduğuna emin olmak gerekir. Bu nedenle gerekli araştırmalar yapılır. Aynı zamanda taşınmazla ilgili herhangi bir rehin, ipotek, şerh gibi kısıtlamaların olmadığına dair incelemeler de yapılır. Bu tür incelemeler için Bölge Tapu Dairesi’nden destek alınır.

Tüm bu incelemeler için yapılan her bir işlem ve araştırma birbirinden farklılık gösterir. Bu nedenle siz de Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul alımıyla ilgileniyorsanız sayfamıza göz gezdirebilirsiniz. Dilerseniz de bizimle iletişime geçebilir ve merak ettiğiniz konularla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Sözleşmeler Teatisi

Oldukça kapsamlı bir çalışmayla birlikte devir işlemleri öncesinde yapılması gereken tüm işlemler tamamlanır ve sözleşmeler teatisi süreci için gerekli adımlar atılır. Hazırlanmış olan satış sözleşmesi taslağı tüm taraflar tarafından incelenir ve herhangi bir sorun olmadığı takdirde şahitler huzurunda imzalanarak onaylanır. Böylece teati işlemi gerçekleştirilir. Sözleşmeler teatisi sürecinde ekler de dahil olmak üzere sözleşmenin her bir sayfasına paraf atmanız önemlidir. Ayrıca satış sözleşmesinin orijinal olan bir nüshasını almanız ve güvenli bir alanda muhafaza etmeniz de dikkat edilen hususlar arasında yer alır.

  • Pul Vergisi ve Sözleşme Kaydı

Büyük bir titizlikle hazırlanan satış sözleşmelerinin zamanı dolmadan Bölge Tapu Dairesi’nde tescil edilmesi gerekir. 38/2007 sayılı kanuna göre imza tarihinden sonraki 21 gün içerisinde bu işlemin yapılması zorunludur. Bu süreçte özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de tescil işleminden önce damga yani pul vergisinin ödenmesi durumudur.

Bilinmesi gereken hususlardan bir diğeri ise damga vergisinin ödenmemesi durumunda uygulanacak olan cezai işlemdir. Şayet satış sözleşmesinin imzalanmasının ardından ‘’30’’ gün içerisinde ödeme yapılırsa damga pulu vergisi satın alma bedelinin %0,5’i kadar olurken bu sürenin aşılması durumunda para cezası işler. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Tüm bu işlemlerin ardından satış sözleşmesi tescil edilir. Böylece ilgili taşınmaz üzerinde bir şerh olarak kabul edilir. Bu da taşınmaz üzerinde herhangi bir ipotek, kısıtlama gibi durumların ortaya çıkmasını önler ve sizi çifte satıştan korur.

  • Satın Alma İzini ile İlgili Süreçler

Sözleşme kaydının yapılmasının ardından satın alma işleminin izni için KKTC İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılması gerekir. Bu noktada sizlere destek olan ekibimiz, izin başvurusu için ihtiyaç duyulan tüm belgeleri toplar. Bu süreçte istenen belgeler ise kısaca şu şekildedir:

  • POA – Vekaletname
  • Kimlik fotokopisi
  • Satın alma izni başvuru formu
  • Resmi Sicil (Sabıka) Kaydı

Bu aşamada polis kaydının aslının getirilmesi, aynı zamanda bu kaydın Türkçe veya İngilizce olması gerekir. Çeviri işlemlerine de özen gösterilmesi önemlidir. Tam ve doğru şekilde tercüme yapılması ve tasdiklenmesi gerekir. Ayrıca apostil damgasıyla mühürlenmesi de bir diğer önemli konudur.

Satın alma işlemi izni için yapılan başvuruların değerlendirilmesi süreci de oldukça detaylandırılır. Bu noktada İçişleri Bakanlığı hem askeriye, hem polis hem de Bölge Tapu Dairesi nezdinde kontroller sağlayarak değerlendirmesini tamamlar. Ayrıca başvuru yapan kişinin sicil kaydı karar verme sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bütün kontrollerin yapılması sonucunda Bakanlar Kurulu tarafından izin çıkarılır. Bu tür başvuruların çoğunda başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak nadiren de olsa olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu tür olumsuzlukların oluşmasının temel sebebi ise ciddi suçlamalar sonucu sicil kaydının endişe verici olmasıdır. Ayrıca satın alınmak istenen taşınmazın yeri de stratejik askeri yerleşkelere yakınsa izin konusunda bu tarz sorunlar oluşabilir.

Kanunlara göre Bakanlar Kurulu bazı bölgelerde bulunan gayrimenkullerin yabancılara satılması durumunda kısıtlama getirebilme yetkisine sahiptir. Bununla birlikte bu zamana kadar yapılan kısıtlamalar sadece ulusal güvenlik sebebiyle gerçekleştirilmiştir.

Satın alma izni alınacağı zaman en çok merak edilen konulardan biri de iznin ne zaman elde edilebileceğidir. Bu aşamada tahmini süre ise 6 ila 12 aya kadardır. Sürecin sorunsuz tamamlanması ve en kısa süre içerisinde iznin alınması için ekibimiz tüm adımları titizlikle takip eder. Bölge Tapu Dairesi, İçişleri Bakanlığı, Polis ve Askeriye gibi ilgili devlet makamlarına çeşitli bilgileri sağlayarak destekçiniz olur.

Ayrıca eğer satış sözleşmeniz devredilebilir özellikte ise satın alma iznini gösteren belgeniz verilmese hatta kendi adınıza koçan devri yapılmasa bile satın almak istediğiniz mülkü teslim alabilirsiniz. Dilerseniz kiralama ve satma gibi işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. İzin başvurunuzun reddedilmesi durumunda ise konuyla ilgili yapılabilecekler hakkında detaylı bilgi almak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  • Tapu Devri

Kuzey Kıbrıs’ta mal alım sürecinin son aşaması ise tapu devri olur. Satın alma izni onaylandığı takdirde tapu devri için gerekli işlemler gerçekleştirilir. Bu aşamada uzman ekibimiz sizi bilgilendirerek tapu devri için her şeyin hazır olduğunu ifade eder.

Tapu devri sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için taşınmaz değerlendirilir, sonrasında kıymet takdiri için gerekli olan değerlendirme formları eksiksiz şekilde tamamlanır. Bu belgelerin her biri Kaza Tapu Dairesi’ne sunulur. Bu noktada en büyük yardımcınız olan firmamız, her bir detaya özen göstererek ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verir.

Devirdeki vergilerin tamamı Kaza Tapu Dairesi tarafından belirlenmiş olan değerler üzerinden ödenir. Değerleme sözleşmesinin bedeliyse aynı bölgede yer alan benzer taşınmazların pazar değerlerine göre belirlenir. Sözleşme bedelinin belirlenmesiyle birlikte sizinle irtibata geçen ekibimiz, devir esnasında ne kadar ödeme yapmanız gerektiği konusunda size net bilgi verir.

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Mesaj İletin
💬 İletişime geç
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?