Kıbrıs’ta Tapu Devri ile İlgili Tüm Detaylar

Yaz tatili başta olmak üzere her dönem hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapan Kıbrıs’ta mülk sahibi olmak isteyen kişilerin sayısı da oldukça fazladır. Gayrimenkul yatırımı için gözde yerler arasında yer almayı başaran Kuzey Kıbrıs’ta taşınmaz satın almayı planlayan kişiler için en çok merak edilen konulardan biri de Kıbrıs’ta tapu devri ile ilgili detaylardır. Özellikle devir işlemlerine uygulanacak olan ana vergilerle ilgili sıklıkla araştırma yapılır.

Tapu Devri Sonrasında Muaccel Olan Vergiler

Kıbrıs’ta tapu devri sonrasında uygulanan vergiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Devir harcı
  • KDV
  • Stopaj vergisi

Devir harcı Kaza Tapu Dairesi’ne ödenirken KDV vergi dairesine ya da satıcıya ödenir. Tabi bu noktada işlemin KDV’ye tabi olması gerekir. Aksi halde bu ödeme yapılmaz. Stopaj vergisi yani satıcının vergisi ise yine vergi dairesine ödenir. Devir ücretini alıcı öderken değer artışı vergisini satıcı öder. Devir KDV’ye tabiyse ödemeyi hangi tarafın yapacağı ise satış sözleşmesinde belirtilir.

  • Devir Harcı:

Tapu devri yapılırken taşınmaz için takdir edilen değerin %6’sı devir harcı olarak ödenir. Ancak bir kereye mahsus olmak üzere bu vergiyi herkes %3’e düşürme imkânına sahiptir. Günümüzde her bir yabancı taşınmaz mal satın alırken aşağıdaki gibi devir bedellerini karşılamak zorundadır

  • İlk taşınmazın %3’ü
  • İkinci taşınmazın %9’u
  • Üçüncü taşınmazın %10’u

Bu yüzdeler, 29 Ağustos 2018 tarihinden itibaren 6 ay süreli olarak geçerlidir. Bunu bilerek hareket etmek gerekir. Ayrıca devir bedeli ödenirken düşük miktarda bir belediye katkı payı da ödenir. Bu katkı payı devir harcının %1’ine denk gelir.

  • KDV:

Satış bedelinin ya da takdir edilen değerin %5’i olarak belirlenen KDV, sadece satıcının profesyonel satıcı olarak değerlendirilmesi durumunda ortaya çıkar. Ayrıca KDV sadece tapu devri öncesi ödenmez. Satıcının talebine bağlı olarak ilgili taşınmaz malın tasarruf devri sırasında da ödeme yapılabilir. Şayet KDV tapu devrinden önce ödenmiş ise KDV makbuzunun ve faturasının alındığından emin olunması gerekir. Çünkü bu ödemelerin yapıldığını kanıtlamak için makbuzun ve faturanın vergi dairesine sunulması gerekir. Bu nedenle ilgili belgelerin güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir.

  • Stopaj Vergisi:

Bir diğer vergi türlerinden biri olan stopaj vergisi, satıcının profesyonel satıcı olarak sınıflandırılması durumunda ortaya çıkar. Eğer satıcı profesyonel olarak bu işi yapıyorsa %4’lük bir değer artış vergisi uygulanır. Ancak eğer satıcı emlak işiyle ilgilenen biri değilse ve şahıs olarak bu taşınmaz malı satıyorsa bir seferlik olmak üzere vergiden muaf tutulma hakkı kullanılabilir. Bu hakkı daha önce kullanmamış ise stopaj vergisi %2,8 olarak belirlenir. Bu noktada her bir kişinin tek seferlik kullanabileceği bu hak için arazinin 1 dönümü geçmemesi gerekir. Böylece stopaj vergisi uygulanmaz. Profesyonel satıcıların ise bu haktan yararlanamayacağı unutulmamalıdır. Ayrıca stopaj vergisi oranlarının tamamı takdir edilen değer üzerinden hesaplanarak belirlenir. Bu ücret ise tapu devriyle beraber ödenir.

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Mesaj İletin
💬 İletişime geç
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?