Kuzey Kıbrıs, yaşam tarzı, iklimi ve lüks ürünlere kolay erişim imkânları sağladığı için ilgi görür. İmkânlar adası olarak nitelendirilen Kıbrıs’ta yaşam çok keyiflidir. Ancak bu keyifli yaşamı yasal olarak başlatabilmek için bazı hukuki işlemlerin yerine getirilmesi gerekir. Her ülkede hukuki prosedürler yaklaşık olarak benzerlik gösterir. Fakat net çizgilerle belirlenmiş kurallar da bulunur. Tüm yasal prosedürlere hâkim olan ve inovatif yaklaşımı benimseyen firmamız, Kıbrıs’ta ihtiyaç duyduğunuz hizmetlerle sizleri buluşturur.
Kıbrıs’ta oturum izni almanın yollarından bir tanesi taşınmaz mal (mülk) satın almaktır. Ancak bunun çeşitli prosedürleri vardır. Kıbrıs’ta mülk alarak oturum izni sahibi olmak için gerçekleştirilmesi gereken prosedürler ve detayları aşağıdaki başlıklardan inceleyebilirsiniz.
Oturum İzni
Kıbrıs vatandaşı olmayan yabancıların, Kıbrıs’ta 90 günden daha fazla kalabilmesi için oturum izni alması gerekir. Bunun için en az 125 bin EURO değerinde bir mülk alınmalıdır. Bu mülk sayesinde ilk 3 yıl için birer yıllık, sonraki süreçte ikişer yıllık oturum izni alınabilir. Ancak ilk 3 yılın sonunda tapunun kesinlikle alınmış olması şartı aranır. Kıbrıs’tan mülk satın almanın da çeşitli prosedürleri bulunur. Bunların sırayla tamamlanması oturum izninin kolay bir şekilde alınmasına yardımcı olur. Taşınmaz mal alımında izlenmesi gereken adımlar ve detaylar şunlardır.
Sözleşmenin Vergi Dairesinde Pullanması
Kıbrıs’ta taşınmaz mal satın alırken işlemleri doğrudan kendiniz yapabilir veya sürecin daha hızlı ve verimli ilerlemesi adına firmamızdan hizmet alabilirsiniz. Mülk satın alma sürecinde taraflar arasında imzalanmak üzere satış sözleşmesi taslağı hazırlanır. Bu taslağın onaylanması için söz konusu taşınmazın site planı, özellikleri, yerleşim planı gibi detaylarını inceliyoruz. Ayrıca taşınmazın rehin, şerh, ipotek, engel ve diğer kısıtlamalardan da ari olup olmadığının sorgulamasını yapıyoruz. Satışa engel herhangi bir durum söz konusu değilse satış sözleşmesi taslağı onaylanır ve taraflar tarafından şahitler huzurunda imzalanır. Sözleşmenin tescil ve kayıt edilmesi için imza tarihini takip eden 21 gün içerisinde vergi dairesinde pullanması gerekir. Pul vergisi, sözleşmenin imzalandığı tarihten sonra 30 gün içerisinde ödenmelidir. 30 gün içinde ödenmemesi durumunda para cezası kesilir. Kıbrıs’ta taşınmaz için pul vergisi, satış bedelinin %0,5’i kadardır.
Sözleşmenin Tapu Dairesinde Kayıt Edilmesi
Satış sözleşmesinin ilgili tapu dairesine kayıt edilmesi söz konusu mülkü ve satın alan tarafı ipotek, sair engeller ve üçüncü kişiye satış yapılması gibi durumlardan korur. Sözleşme kaydı, ilgili kaza tapu dairesine yapılır. Kayıttan sonra taşınmaz üzerine şerh konur ve alıcı tarafın güvende olması sağlanır. Oturum veya yatırım amacıyla Kıbrıs’tan taşınmaz almayı planlıyor fakat sürecin güvenilir şekilde takip edilmesini istiyorsanız firmamızdan hizmet alabilirsiniz.
Taşınmaz Mal Alma İzni Başvurusu
Kıbrıs’ta taşınmaz mal satın almadan önce İçişleri Bakanlığı’ndan izin almak gerekir. Bunun için yukarıda detaylandırdığımız aşamaların gerçekleştirilmiş ve tamamlanmış olması gerekir. İçişleri Bakanlığı’na sunulması gereken belgeler şunlardır:
- Vekaletname
- Pasaport/kimlik fotokopileri
- Satın alma izni başvuru formu
- Vatandaşı olunan ülkeden alınan sabıka kaydı
Sabıka kaydının İngilizce veya Türkçe olması gerekir. Başka dillerdeki sabıka kayıtlarının Türkçe veya İngilizceye tercüme edilip tasdik edilmesi ve Apostil damgası ile mühürlenmesi gerekir.
Başvuru sonrasında kontroller sağlanır ve buna göre değerlendirme yapılır. Sabıka kaydı, karar sürecinde önemli bir role sahiptir. Satın alan tarafın sabıka kaydı temiz ise Bakanlar Kurulu tarafından taşınmaz satın alınmasına izin verilir.
KKTC’de Banka Hesabı Açılması
Kıbrıs’ta yatırımcılar için birçok avantaj vardır. Şirketlerin kolay kuruluş prosedürleri ve cazip vergi rejimi özellikle Türk yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu noktada uzmanlarımız ile şirket kurma ve yasal prosedürler hakkında sizlere yardımcı oluyoruz. Kıbrıs’ta bir banka hesabı açmak için bazı belgelerin sunulması gerekir. Bireysel hesap açmak, kurumsal hesap açmaktan daha kolaydır. Çünkü kurumsal banka hesabı açmak için daha fazla belge sunulması isteniyor.
Kıbrıs’ta bireysel banka hesabı açmak için istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Pasaport veya kimlik belgeleri
- Farklı bir bankadan referans mektubu
- Son 6 aya ait bir hizmet faturası (adres kanıtı için gerekli)
- Yeni hesap açma formu veya başvuru formu
Kıbrıs’ta kurumsal banka hesabı açmak için bankalar ek belge talebinde bulunur. Bu belgeler bankalara göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden söz konusu bankadan ek belgeler hakkında bilgi alınabilir. KKTC’de kurumsal bir banka hesabı açmak için gerekli olan genel belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Şirket Belgesi
- Ana sözleşme
- Mutabakat zaptı
- Direktörlerin onaylandığını belgeler
- Kıbrıs’ta kayıtlı iş merkezini kanıtlayan belge
Bireysel banka hesabı açma talebi bankalar tarafından reddedilebilir. Hatta bankaların reddetme gerekçesini saklı tutma hakkı vardır. Kurumsal banka hesabı açarken bankaya ve talep edilen hizmet çeşitlerine göre ücretlendirmeler yapılabilir.
Rocs Homes ile Hukuki İşlemlerde Kolaylık Sağlayın
Her geçen gün daha da büyüyen Kuzey Kıbrıs gayrimenkul sektöründe hem yenilikçi hem de profesyonel bakış açısıyla hizmetlerini sunan firmamız, sektöre yeni bir boyut getirmiştir. Geleneksel emlakçı yaklaşımı dışında sizlere en iyiyi en doğru şekilde vermek için çalışıyoruz. Kıbrıs emlak piyasasında detaylı ve kompleks hukuki süreçlerde sorun yaşamadan işlemlerinizi hallederek, bu güzel ve yaşanılası ada ülkesinde dilediğiniz eve veya daha fazlasına sahip olmanıza imkan veriyoruz. Müşteri odaklı iş anlayışımız ve kişiye özel şekillendirilmiş hizmetlerimizle Kuzey Kıbrıs’ta dilediğiniz gayrimenkule güvenle ve kolayca sahip olabilirsiniz.